ΔΡΑΣΕΙΣ

«Οι ήρωες της Disney λένε ΟΧΙ στη βία»

λευτερης

Ένα πρόγραμμα της μέσης βαθμίδας του σχολείου μας με υπεύθυνη προγράμματος την κυρία Νάντια ειδική παιδαγωγό , την κυρία Μαρία καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου και την κυρία Εύη καλλιτεχνικό.  Προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της 3ης θεματικής των Εργαστηρίων Σχολικών Δραστηριοτήτων : ενδιαφέρομαι και ενεργώ.

Τα παιδιά μίλησαν για τη βία που έχουν δει αλλά και υποστεί.

Βιώσαν τα τρία στάδια της βίας, θύτης, θύμα, θεατής, περνώντας μέσα και από τους τρεις ρόλους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.

Εκφράστηκαν ελεύθερα για τη βία, μέσα από την μεταμφίεση τους σε ήρωες της Disney.  Μια μεταμφίεση που τους χάρισε ανωνυμία, ψευδώνυμο και προστασία των προσωπικών δεδομένων

Βιώσαν διαθεματικά την δράση με την κατασκευή του ήρωα της επιλογής τους

Πριν από την έναρξη του προγράμματος είχε δημιουργηθεί με την βοήθεια του google forms ένα ερωτηματολόγιο που σκοπό είχε να διαπιστωθεί, εάν τα παιδιά έχουν υπάρξει

θύματα, θύτες ή θεατές σε σκηνικά βίας, συνδέοντας την εμπειρία τους με τα συναισθήματά τους.

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο οι μαθητές  κλήθηκαν να απαντήσουν πως ένιωσαν κατά την διάρκεια του project, αλλά και αν το παραγόμενο υλικό τους εκφράζει.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στα εργαστήρια του προγράμματος, έδωσαν πολύ υλικό από προσωπικά τους βιώματα, ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του προγράμματος -η σύνδεση των δραστηριοτήτων με την πραγματική ζωή- και στο τέλος του προγράμματος ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν περιστατικά βίας και να αντιδράσουν σε αυτά.

Ένα πρόγραμμα με προγραμματισμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και ίσως ενός κοινωνικού πειράματος που δυστυχώς λόγω των αλλαγών και της ταλαιπωρίας που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν.

λευτερης 3 τζασμιν τελικο κ αυτο