Αρχική

Αρχική

Την τελευταία δεκαετία, ξεκινήσαμε μια πειραματική προσπάθεια να αλλάξουμε τη νοοτροπία δουλειάς μας, και να εδραιώσουμε μια φιλοσοφία συνεργατικής σχολικής πραγματικότητας, κοντά στην καθημερινή ζωή και στον άνθρωπο.
Αν μιλάγαμε για το όραμα που έχουμε ξεκινήσει και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, θα αναφέραμε ίσως εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις, στοχοθεσίες, μεθόδους αυτοαξιολόγησης και άλλα αποδεικτικά πιστοποίησης του.
Θα προτιμούσαμε όμως σήμερα, που ένα ακόμη όνειρο γίνεται πραγματικότητα, να αφήσουμε το κείμενο που ακολουθεί να μιλήσει γι αυτό…
Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σε ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σε έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν “UBUNTU” που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!». Η λέξη “UBUNTU” στη γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»
Ανοίγοντας τη δική μας αγκαλιά, σας καλωσορίζουμε στον κυβερνοχώρο, για να μοιραστούμε μαζί οράματα, αγάπη και φροντίδα για τον άνθρωπο, χαρά και δημιουργικές σκέψεις, θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα.
Δουλεύοντας σε περιβάλλον “windows” αλλά με το όραμα ενός περιβάλλοντος “Ubuntu”….
                                                                      Σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι μας
                                                                            Η διευθύντρια του σχολείου
                                                                                Μαρία Γιαννουσοπούλου