Ένα διαφορετικό Π...

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Η ικανότητα του ανθρώπου για προσαρμογή υπήρξε απαραίτητη για την επιβίωση του. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε ποτέ.

Είμαστε  κλεισμένοι τόσες μέρες στο σπίτι μας, ζητάμε ειδική άδεια κυκλοφορίας για να ψωνίσουμε από το σούπερ μάρκετ και στις λίγες φορές που περπατάμε στους έρημους δρόμους της πόλης μας, συναντάμε συμπολίτες μας που μας κοιτούν καχύποπτα, από ένα μέτρο απόσταση, φορώντας μάσκα και γάντια στα χέρια τους.

Προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες, κατανοήσαμε την αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας και συμμορφωθήκαμε σε αυτά για το κοινό καλό και πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πήγαμε πολύ καλά.

Μέσα σε όλη αυτή την νέα κατάσταση, πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της αγάπης, η γιορτή του Πάσχα. Σας προτρέπω να σταματήσετε για λίγο την ανάγνωση αυτού του κειμένου και να διεξάγετε μία μικρή έρευνα, Εφοδιαστείτε με χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε την ερώτηση στα αγαπημένα σας πρόσωπα, μικρούς και μεγάλους. Όσοι δεν μένουν στο ίδιο σπίτι με εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ίντερνετ (skype, facebook, viber). Η ερώτηση είναι Πείτε ό,τι σας έρχεται στο νου, όταν ακούτε τη λέξη Πάσχα. Εσείς καταγράφετε στο χαρτί ότι σας λένε. Η οδηγία είναι να λένε ότι τους έρχεται, αυθόρμητα, χωρίς καμία κριτική, γιατί δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.

Η επόμενη ερώτηση είναι  Πείτε ό,τι σας έρχεται στο νου, για το φετινό Πάσχα. Εσείς καταγράφετε και πάλι τις απαντήσεις που ακούτε. Τέλος, ρωτάτε, σε μία ΚΛΙΜΑΚΑ από το 1 μέχρι το 10, όπου το 10 είναι το ‘πολύ άσχημα’ και το 1 ‘καθόλου άσχημα’, να βαθμολογήσουν, σε ποιο βαθμό πιστεύουν ότι θα περάσουν το φετινό Πάσχα τους.

Η δική μου έρευνα, έδειξε ότι οι κυρίαρχες λέξεις που συνοδεύουν το Πάσχα είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ, τα ΚΟΚΚΙΝΑ και τα ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ, το ΑΡΝΙ, τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στο ΣΧΟΛΕΙΟ και στην ΕΞΟΧΗ.

Φαντάζομαι πως θα προκύψουν πολλές άλλες λέξεις που συνειρμικά  παραπέμπουν στη λέξη Πάσχα, όπως Ανάσταση, Επιτάφιος, χωριό, κουλουράκια, μαγειρίτσα και άλλα πολλά.

Παραδόσεις που από γενιά σε γενιά έχουμε κληρονομήσει και κάθε χρόνο, ενωμένες όλες οι οικογένειες, γιορτάζουμε μαζί.

Όπως και σε κάθε μεγάλη γιορτή, έτσι και στο Πάσχα, ακολουθούμε κάποιες ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ. Αυτές μας βοηθάνε γιατί μας δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Μπορεί να παραπονιόμαστε από τους δοσμένους μας ρόλους αλλά για λόγους, που ίσως ποτέ δεν έχουμε αμφισβητήσει, τους επαναλαμβάνουμε πιστά κάθε χρόνο. Έτσι, σε κάθε οικογένεια κάποια μέλη είναι αυτά που αναλαμβάνουν να κάνουν ένα μέρος από την προετοιμασία για το Πάσχα, όπως το ψήσιμο των γλυκών ή το βάψιμο των αυγών ή την προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού. Αυτές οι προετοιμασίες έχουν ως στόχο την ένωση της οικογένειας και όχι την επιβάρυνση ενός μόνο ατόμου.

Αναρωτιόμαστε πως θα κάνουμε ΑΝΑΣΤΑΣΗ? Πως θα δώσουμε και θα πάρουμε τα φιλιά της αγάπης, πως θα ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη, τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά μας?

Είναι πραγματικότητα ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από ότι έχουμε βιώσει όλα τα χρόνια της ζωής μας.

Τα μηνύματα και οι αξίες όμως που συμβολίζει το Πάσχα παραμένουν ίδια.

ΑΓΑΠΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΙΣΤΗ είναι κάποια από τα μηνύματα αυτής της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής που χρειάζεται να περάσουμε και στα παιδιά μας, ώστε να γίνουν μαχητές για μία κοινωνία καλύτερη για όλους μας.

Χιλιάδες οικογένειες ανά τον κόσμο βρίσκονται στο σπίτι τους και με έναν δικό τους τρόπο γιορτάζουν την δική τους Ανάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας έχουν φτάσει στα όρια του θανάτου, είτε σωματικού είτε ψυχικού και έχουν δώσει το δικό τους αγώνα και έχουν Αναστηθεί.

Αυτή τη στιγμή η ζωή μας, όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα, δίνει τον δικό της αγώνα και εύχομαι να κάνει τη δική της Ανάσταση!

Ήρα Λουτσίου

Ψυχολόγος