Λογοτεχνία

Λογοτεχνία

Η λογοτεχνική ανάγνωση, εκτός από ατομική απόλαυση του αναγνώστη είναι και μία δραστηριότητα εποικοδομητική στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πράξης,

Πρόκειται για μια πολύμορφη άσκηση: της σκέψης και της κριτικής αποτίμησης, της γνώσης του εαυτού, της ανακάλυψης του κόσμου και των γνώσεων, της αντιμετώπισης του εαυτού και του άλλου.

Η λογοτεχνία άλλωστε είναι ένα πολιτιστικό προϊόν, πλούσιο σε πολύμορφες αναπαραστάσεις στο χώρο και στο χρόνο, που γεφυρώνει τις αντιθέσεις και κοινωνεί ένα ουσιαστικό μήνυμα γι? αυτό που είμαστε αλλά και για το εύθραυστο της ανθρώπινης περιπέτειας. Επιτρέπει να δούμε τη ζωή στην ολότητα και την πολυπλοκότητά της, καλώντας μας έτσι να δούμε τα πράγματα μέσα στην αλλά και πέρα από την καθημερινή πραγματικότητα.

Ο μικρός αναγνώστης πρέπει να αποκτήσει μέσα από την αναγνωστική διαδικασία ένα χώρο στο λόγο και στην έκφραση, να μάθει να αρθρώνει σε λέξεις αυτό που ανελκύει από τη μνήμη, από τη φαντασία, από τη βιωμένη εμπειρία και από τη συνάρθρωσή τους με τη λογοτεχνική αναπαράσταση.

Καλό ταξίδι στο μαγικό κόσμο των βιβλίων!

 

Από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου

κα Διαμάντη Αναγνωστοπούλου

Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος, των Nadine Brun-Cosme και Olivier Tallec.

Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε τη χαρά του, των

Monika Weitze και Eric Battut.

Ο Μελένιος και ο παππούς που έφυγε, των Nagel Gray και Vanessa Cabban.