Ψυχολογικές Επιπτ...

Ψυχολογικές Επιπτώσεις από τον COVID-19

Ψυχολογικές επιπτώσεις – Ψυχολογική Υποστήριξη

 

Η ζωή μας τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αλλάξει. Η απειλή της εξάπλωσης του κορωνοιού και στην χώρα μας, επιβάλλει την υιοθέτηση νέων στάσεων, συνηθειών και συμπεριφορών.

Πλέον οι όροι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ στην κυκλοφορία των πολιτών, έχουν εμπλουτίσει το λεξιλόγιο μας. Λειτουργούμε όλοι μας κάτω από περιοριστικά μέτρα με ένα ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ, την καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου.

Τα δελτία ειδήσεων και οι εκπομπές στην τηλεόραση μεταδίδουν καθημερινά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοιό και ειδικοί στο χώρο της υγείας, όπως λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές.

Τι γίνεται όμως με το ψυχολογικό κόστος; Πως νιώθουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Τι αποθέματα έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε;

Τα πιο συχνά συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι σε εποχές κρίσης, σαν αυτή που περνάμε τώρα, είναι τα εξής:

ΦΟΒΟΣ – μήπως αρρωστήσουμε εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο

ΑΓΧΟΣ – για το εάν υιοθετούμε τα σωστά μέτρα πρόληψης στην καθημερινή μας ζωή ( όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών). Το άγχος μπορεί να υπάρξει και λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικά στο νησί μας, όπου οι περισσότεροι από εμάς απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις, η αγωνία για το εάν και πότε θα λειτουργήσουν είναι μεγάλη.

ΘΛΙΨΗ και ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ – Η απομόνωση, η έλλειψη στενής επαφής, όπως μία αγκαλιά ή ένα χάδι, η επιβεβλημένη διαμονή μας στο σπίτι, δημιουργεί σε πολλούς από εμάς αναστάτωση, την οποία κάποιοι προσπαθούν να την διαχειριστούν με λάθος τρόπους, όπως με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, κακή διατροφή και κάπνισμα.

 

ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ;

  • Είναι πολύ βοηθητικό να μην ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ειδήσεις. Η υπερβολική ενημέρωση εντείνει το άγχος μας. Επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ψευδούς πληροφόρησης (fake news) που μπορεί να μας οδηγήσει και σε πανικό. Είναι πολύ καλό να ενημερωνόμαστε από μία αξιόπιστη πηγή.
  • Η επικοινωνία με τους γύρω μας είναι απαραίτητη. Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν αυτή την ευκαιρία, να μιλήσουμε με τους φίλους μας και να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις, τις αγωνίες και τα συναισθήματα μας.
  • Η ύπαρξη ενός προγράμματος είναι απαραίτητη. Η οργάνωση των δραστηριοτήτων μας σε καθημερινή βάση, μας δίνει την σταθερότητα και την αίσθηση του ελέγχου σε αυτές τις αβέβαιες καταστάσεις που ζούμε
  • Χρειαζόμαστε επαρκή ύπνο, χρόνο για σωματική άσκηση και σωστή διατροφή.
  • Φροντίζουμε να γεμίζουμε την ημέρα μας με πολλές ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων, η παρακολούθηση ταινιών ή σειρών, η ζωγραφική. Θέλουμε να αυξήσουμε, όσο μπορούμε, τα θετικά συναισθήματα κατά την διάρκεια της ημέρας μας.
  • Όπως σε κάθε κρίση, έτσι και σε αυτή που περνάμε τώρα, υπάρχει και μία ευκαιρία. Υπάρχουν πράγματα που πάντα θέλαμε να κάνουμε και δεν προλαβαίναμε. Είναι καιρός να ασχοληθούμε με αυτά. Μπορούμε επίσης να ασχοληθούμε με την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων
  • Στην περίπτωση που νιώσουμε άσχημα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με κάποιο ειδικό. Θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στον παθολόγο μας, ή στον ΕΟΔΥ ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια γραμμή τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.

Κλείνοντας, μπορούμε όλοι μας να θυμηθούμε δύσκολες καταστάσεις που έχουμε περάσει, που όταν τις βιώναμε, θεωρούσαμε πως δεν θα τελειώσουν ποτέ, αλλά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχει μία αρχή και ένα τέλος. Η δύσκολη αυτή κατάσταση, όσο καιρό και να κρατήσει, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει.

51429896-red-and-green-arrow-sign-post-positive-and-negative-vector

                                                       Ήρα    Λουτσίου,   Ψυχολόγος

 

Χωρίς τίτλο