ΔΡΑΣΕΙΣ

2 Νοεμβρίου…Επίσκεψη στο Γαλλικό κατάλυμα

lezanta

Τα κρυμμένα παιδιά της κατοχής

Η έκθεση φωτογραφίας αλλά και oι ιστορίες Εβραίων που τότε ήταν παιδιά, και σήμερα παππούδες και γιαγιάδες μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με τα πιο μεγάλα παιδιά του σχολείου, είχαμε την ευκαιρία να δούμε φωτογραφίες από εκείνα τα χρόνια στον υπολογιστή μας, να ανακαλύψουμε με τα μαθηματικά πόσο χρονών θα είναι σήμερα παιδιά που έζησαν από τα φοβερά στρατόπεδα για τους Eβραίους. Είδαμε φωτογραφίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκείνο τον καιρό με παιδιά και ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε, και μιλήσαμε για τα συσσίτια.

Παίξαμε πως και εμείς δεν είχαμε για σήμερα πρωινό, μέχρι να φτάσουμε στην αρχή της Σωκράτους και να στηθούμε μπροστά στην πόρτα του Συσσιτίου που τα χρόνια της Κατοχής μικροί μεγάλοι περίμεναν για μια κουταλιά φαγητό.

Στο κατάλυμα της Γαλλίας, συναντήσαμε την κυρία Ειρήν και τον κύριο Αντώνη που άλλαξαν τα ονόματά τους και τις ταυτότητές τους για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς και έμειναν για καιρό μακριά από τους γονείς τους χωρίς να ξέρουν αν θα τους ξαναδούν….

Τέλος μια στάση στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, για να ζήσουμε λίγο στον χώρο που παλιά  ήταν η Εβραϊκή συνοικία, και να διαβάσουμε το κείμενο πάνω στο μνημείο για να θυμόμαστε και να σκεφτόμαστε πόσο τραγικό πράγμα είναι οι διακρίσεις και ο φανατισμός….